Tujuan

Kursus pengendali makanan ini merupakan anjuran kerjasama Akademi 3S Sekolah Latihan Pengendali Makanan, Tuaran. Selain daripada itu, tujuan kursus ini ialah untuk membantu para peserta memahami isu-isu dan punca keracunan makanan. Peserta juga akan mempelajari cara mengendalikan makanan dengan selamat dan mempelajari cara penyimpanan makanan yang sesuai. Oleh itu, peserta dapat mengetahui tindakan yang patut diambil untuk mengawal faktor-faktor kritikal keracunan makanan. Tambahan pula, sijil pengendali makanan ini sangat penting bagi peniaga makanan.

Aktiviti

Kursus ini dijalankan di PEDi Kg Ranau dengan seramai 23 orang perserta. Petugas juga telah menyediakan tempat untuk sesi taklimat bagi kursus pengendali makanan ini. Aktiviti dimulakan dengan sesi penerangan mengenai program latihan pengendali makanan bersama Akademi 3S. Selain itu, penceramah bagi kursus ini ialah Pn. Yvonne Sipain. Seterusnya, sesi soal jawab juga turut diadakan agar peserta lebih memahami objektif kursus latihan pengendali makanan tersebut.

Gambar Disini